Nieuw vs. Oud Economie

Nieuw vs. Oud Economie

Ik schrijf dit artikel omdat wij gelukkig in een democratisch land leven waarin vrijheid van meningsuiting er nog toe doet. Vandaar dat ik mijn stoute schoenen aantrek en een tegengeluid breng richting de huidige gang van zaken in Nederland.

De nieuwe economie is een begrip wat ik het afgelopen jaar steeds vaker om mij heen hoor. Maar wat is dan die nieuwe economie? En als die nieuwe economie zou bestaan, hoe zou deze eruit zien?

Er is een verkiezing op komst; wie wordt de minister van de nieuwe economie?

Ik ben heel benieuwd, wat ik zie is dat er in ieder geval al ontzettend veel mensen ingeschreven staan die oprecht het beste met de wereld voor hebben. Dat doet mij deugd. Zelf heb ik ook nagedacht om mezelf in te schrijven, alleen heb ik het niet gedaan om verscheidene redenen.

Hoe kan je een nieuwe economie bouwen als je het systeem van de oude economie gebruikt? Degene die het best is in stemmen werven wordt hoogstwaarschijnlijk de minister. De nieuwe economie is juist een kans om aan de oude economie te laten zien dat het anders kan. Selecteren op talenten, visie/strategie, ervaringen en verbindt mensen aan elkaar met unieke talenten. I.p.v. politiek bedrijven op belangen, lobby en goed zijn in personal branding. De oude economie is naar mijn idee; ik. En de nieuwe economie is naar mijn idee; wij.

Bij de selectie van de minister van de nieuwe economie gaat er naar mijn idee dus iets fout. “Stem op ik en ik zal jullie helpen”. Naar mijn idee moeten er mensen die iets te zeggen hebben in dit land een selectie maken van verschillende talenten. En de mens/ het volk vanuit democratisch oogpunt de vrijheid geven om leiders/ministers aan te dragen. Vervolgens kunnen deze mensen met elkaar over vraagstukken nadenken en vooruitstrevende ideeën met elkaar delen. Dit is live te volgen, dan zal je zien dat de minister van de nieuwe economie van zelf opstaat. En mocht het nog niet duidelijk zijn hebben wij een koning of koningin die volgens mij heel goed vanuit landsbelang kan denken. Plus iedereen kijkt mee en leert er nog eens wat van. Je hebt dus geen discussie/debat, maar je bent tijdens de “verkiezing” al aan het samenwerken. Volgens mij laat je dan aan politiek Den Haag zien hoe het ook kan, met respect en openheid. Op deze manier haal je het beste in mensen naar boven.

Die nieuwe economie is binnen mijn perspectief dus gekoppeld aan; wij. Van ik naar wij is wel een gigantische verandering. Want ons hele systeem is ingericht op ik. Een kapitalistische denkwijze die door naar mijn idee bij de commercialisatie van het banksysteem is misgegaan. Geld is een middel en een energie, ga er dan ook zo mee om. Volgens mij kunnen wij als Nederland zijnde in mijn ideale wereld een gezamenlijke bank hebben met een gezamenlijke bankrekening. En ja dit is out of the box denken, maar dat is nodig in deze tijd als je het mij vraagt.

Stel je nu eens voor dat jij als mens er baat bij hebt dat je buurman of buurvrouw ook geld verdient, heb je dan niet de oplossing?

Naast een verandering van het fenomeen geld verdienen zal de nieuwe economie ook anders met de aarde om moeten gaan. Alle keuzes die je maakt zouden langs het meetlint; People, Planet, Profit moeten gaan. En ook in deze volgorde. Dus niet Profit, Profit, Profit, dit gebeurt er naar mijn idee geregeld in de huidige economie. Waardoor het langzamerhand ziek is geworden. Als je ziek bent laat je er wat aan doen, we hebben nu een kans om als mensheid de gezamenlijke dokter van het systeem te zijn.

Dat is toch geweldig.

De Sustainable Development Goals zijn in 2015 in het leven geroepen. Volgens mij gaan deze 17 goals en de nieuwe economie ook hand in hand. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als we deze 17 doelen kunnen implementeren in de bestaande politiek.

+ 17 nobele doelen –> 17 ministers

–      Minister van Armoede

–      Minister van Voedselvoorziening

–      Minister van Gezondheid

–      Minister van Educatie

–      Minister van Gendergelijkheid

–      Minister van Water

–      Minister van Energie

–      Minister van Werk en Economie

–      Minister van Industrie, Innovatie en infrastructuur

–      Minister van Gelijkheid

–      Minister van Stad en Inwoners

–      Minister van Consumptie en Productie

–      Minister van Klimaat

–      Minister van leven in het Water

–      Minister van leven op het Land

–      Minister van Vrede en Gerechtigheid

–      Minister van de Samenwerking 

Als voorstander van de nieuwe economie zou ik mezelf graag hard maken voor het bovenstaande. Sterker nog, dat doe ik al. Mijn missie is heel simpel; maak gebruik van de oplossingen die er al zijn. Voor alles is een oplossing, je moet ze alleen durven toepassen.

Geen reactie's

Geef een reactie