Faciliteren

Faciliteren

Een betere wereld begint bij jezelf. Ik kan niet anders zeggen dat ik het hier helemaal mee eens ben. Toch zou ik graag een tegenstelling willen opperen;

“Een betere wereld begint niet bij jezelf maar bij het beleid wat jou faciliteert voor die betere wereld”.

Waarom deze tegenstelling? Ik kan hier gelijk een heel simpel voorbeeld bij halen.

Op het moment dat ik een tankstation inloop, heb ik wel eens trek of dorst. Wanneer ik dan om mij heen kijk zie ik alleen maar ongezonde prikkels. Snoep, chips, ongezonde frisdrank, frituur enzovoort. Gelukkig zijn er tussen alle ongezonde prikkels ook nog gezonde varianten te vinden, maar hier raak ik volgens mij wel de kern van mijn stelling. Wat nu als die tankstations ons gaan prikkelen met producten die verantwoord geproduceerd zijn en gezond voor je zijn?

Dit voorbeeld kan ik een op een implementeren op het hele systeem waar wij in leven.

Vandaar ook de titel; “faciliteren”.

Het beleid zorgt ervoor dat er gefaciliteerd wordt in de behoefte van de mens, althans daar is het ooit voor bedacht. Of dit op dit moment daadwerkelijk het geval is betwijfel ik, maar dat is een andere dialoog.

Als er binnen het beleid gezorgd wordt dat zo’n tankstation gezonde en verantwoorde producten/consumpties levert heb je de kern van de zaak te pakken. De mensen willen wel, alleen denk ik dat er bij al deze business (want dat is het natuurlijk) angst is om omzet te verliezen. De angst om te falen voor alle stakeholders en op de beurs in de rode cijfers komen te staan. Dat is wat hier daadwerkelijk aan de hand is.

Maar ook de overheid speelt hier een hele belangrijke rol in. Die bedrijven zijn weer afhankelijk van het beleid wat de overheid bepaalt/schrijft. Uiteindelijk zou de overheid de bedrijven weer moeten faciliteren, zodat zij op een verantwoorde manier te werk kunnen gaan en weer kunnen ondernemen met een ziel. Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar de volgende 3 woorden in de fundering van het beleid toe te laten; People, Planet en Profit.

De oplossing is dus heel simpel, het systeem waar wij in leven moet heringericht worden. We kunnen er niet meer om heen, de evolutie dwingt ons hiernaar te luisteren. Laten we het dan alstublieft weer met hart en ziel doen, een beetje aan de aarde denken (wat kan!) en elkaar gunnen. De rol van de overheid is om zijn/haar land te faciliteren. Ik daag de tweede kamer daarom uit; stop met praten over onzin. Praat over zaken die er echt toe doen en maak ons Nederland weer trots met al zijn diversiteiten en verschillen. Ik denk dat wij als Nederland een voorbeeld kunnen zijn voor de wereld, maar dan moeten er nog wel een aantal ego’s overwonnen worden. Dat kan alleen via de dialoog.

Geen reactie's

Geef een reactie